Wetenschappelijk ontwikkeld en getest

PowerOval is het resultaat van een optimalisatie oefening uitgevoerd met ons “torque driven bicycle-rider computer model”.

Hierbij werd gezocht naar een kettingwiel dat voor eenzelfde gewrichtsbelasting als bij rond een maximale crank vermogenwinst genereert en voor eenzelfde crank vermogen als bij rond een minimale piek-belasting geeft in knie- en heupgewricht.

Dit optimaal niet-circulair kettingwiel, de PowerOval, is het best presterende (volgens deze criteria) niet-circulaire kettingwiel geselecteerd uit 36 gesimuleerde en onderzochte geometrieën en crank arm oriëntaties. De bevindingen van het ” torque driven bicycle-rider computer model”: crank vermogen cijfers, effecten op de piekbelasting in knie- en heupgewricht zijn bevestigd door experimentele testen aan twee gezagvolle universiteiten.

“Wetenschappelijk getest,

bewezen efficiëntie winsten”

– Wetenschappelijk onderzoek

PowerOval heeft een voldoende grote ovaliteit (25%) en een specifieke vorm (met o.a. overgangen tussen platte en ronde sectoren etc.) die samen met de ovaliteit de nodige gunstige traagheids- en gravitatie effecten genereert.

Door de welbepaalde kritische crankstand (68° voor Race, 76° voor TT en 84° voor Triathlon) t.o.v. de grote diameter van de ovaal is de kinetische crankvermogenwinst maximaal en de piek-vermogenbelasting in de strekspieren van de gewrichten knie en heup minimaal. Deze kinetisch efficiëntie-effecten van de PowerOval tonen zich vanaf  50 rpm en worden substantieel vanaf 80 rpm. Nemen verder meer dan proportioneel toe met de trapfrequentie: hogere trapfrequenties zijn dus aangewezen.

PowerOval levert uiteraard uit zichzelf geen bijkomend crank vermogen, maar zet de lichaamsenergie efficiënter om in bewegingsenergie.